Camins per a l’empoderament

Empoderament: Procés pel qual una persona o un grup social adquireix o rep els mitjans per a enfortir el seu potencial en termes econòmics, polítics o socials.

Com podem aconseguir que la comunitat puguem transformar el territori a través de l’educació ambiental? Estem realment preparats/des per empoderar-nos? Quines eines necessitem? Totes aquestes preguntes són les que agafem de base per a fer un treball de reflexió i creació durant el fòrum.

A través dels comentaris s’han deixat reflexions i entre totes les persones participants s’ha anat fent bullir l’olla del fòrum per tal que durant el seu format presencial puguin sortir idees per a continuar treballant davant els reptes que se’ns presenten.

Deixem unes quantes afirmacions a l’aire per anar reflexionant totes i tots junts…

 1. Hem d’esperar que les lleis i les polítiques canviïn per a què la comunitat sigui transformadora del territori.
 2. No tenim eines suficients per tal d’empoderar-nos en relació a la sostenibilitat.
 3. Com a individu no tinc les eines suficients per tal que les meves accions repercuteixin de forma visible en la transformació del territori. 

camí1

NOTA DE LA SOCIETAT CATALANA D’EDUCACIÓ AMBIENTAL (SCEA):

Segons el gestor de consultes lingüístiques i terminològiques de la Universitat de Barcelona  el verb empoderar i el seu derivat empoderament no estan recollits en les obres lexicogràfiques catalanes, però s’usen a bastament amb el sentit de “donar poder”. Segurament es tracta d’un calc de l’anglès empower i empowerment i potser perquè les formes recollides als diccionaris apoderar i apoderament, que tenen diversos significats, no se senten prou adequades per expressar el sentit recollit en l’accepció utilitzada de l’anglès.

Durant el Fòrum 2000+12 s’ha optat per fer servir el terme “empoderament” i el seu derivat “empoderar” en el seu significat de procés pel qual una persona o un grup social adquireix o rep els mitjans per enfortir el seu potencial en termes econòmics, polítics o socials”.

No obstant això, cal tenir present que el Centre de terminologia de la llengua catalana (Cercaterm) ha desestimat explícitament la forma empoderament en favor de la forma apoderament, una forma normalitzada ja que apareix a la Neoloteca (indicació que apareix a la part superior dreta de la fitxa del Cercaterm).

Anuncis

6 thoughts on “Camins per a l’empoderament

 1. Crec que tots tenim un poder, tant a nivell individual com col·lectiu, en la transformació del territori. Que tot allò que fem -o que no fem-, cada petit gest, pot tenir un efecte dominó sense precedents.

  Investigacions recents realitzades per N. A. Christakis, J. H. Fowler i col·laboradors indiquen que el grau d’influència de les xarxes socials obeeix al que s’anomena la “Regla dels Tres Graus d’Influència”. És a dir, tot el que fem o diem en la nostra xarxa social tendeix a difondre’s de manera exponencial per la nostra xarxa i té un impacte no només en els nostres amics, sinó també en els amics dels nostres amics i, fins i tot, en els amics dels amics dels nostres amics.

  En aquest sentit, l’impacte que podem causar en els altres és extraordinari. La majoria de nosaltres formen part de xarxes socials naturals en les que estem connectats amb milers de persones, o amb centenars a través de les xarxes socials virtuals com el Facebook o el Twitter. Suposem, per exemple, que tenim vint contactes al nostre Facebook, i que, al seu torn, aquests compten amb un nombre similar de contactes. Així significa que estem connectats indirectament amb quatre-centes persones a dos graus de separació i per vuit mil persones (20x20x20) a tres graus, cosa que equivaldria a la població d’Arenys de Munt o Pallejà!!

  Tots tenim doncs un petit-gran poder (empoderament) en la transformació del territori i a l’hora de transmetre conductes, actituds…

 2. Bon dia,
  estic malauradament d’acord amb les afirmacions negatives que feu, d’alguna manera són límits reals, però també hi ha esperances:
  1- “Hem d’esperar que les lleis i les polítiques canviïn per a què la comunitat sigui transformadora del territori”. — sí, però podem canviar les lleis, i podem “desbordar els límits” (Villasante) per crear situacions que les lleis no preveuen…
  2- “No tenim eines suficients per tal d’empoderar-nos en relació a la sostenibilitat”— exacte, i les hem de construir, i per això està l’educació que fem!
  3- “Com a individu no tinc les eines suficients per tal que les meves accions repercuteixin de forma visible en la transformació del territori”. — per tant hem d’actuar com a col·lectius.

 3. En aquest sentit de capacitació que comenta la Màrian potser es podria parlar també de facilitar informació, co-crear coneixement, desenvolupar propostes i recursos, despertar i potenciar la conscienciació, la sensibilització, les aptituds i actituds… per així exercir de manera plena i responsable accions com a ciutadanes i ciutadans.

  Segurament hi ha molts altres enfocaments, definicions, visions…Quins/es?

  Em pregunto també: Actualment, quines accions concretes s’estan duent a terme per part de les entitats ambientals que faciliten o condueixin envers l’apoderament?

  • Molt necessari, l’exercici… Me’n ve una de grossa al cap i és el consum conscient transformador; explicat i practicat. No puc deixar de pensar, però, que fóra bo adreçar-se (adreçar-nos) decididament a aquelles qui ja es saben empoderades (si bé potser en d’altres “dimensions”).

 4. Més elements per a la definició:
  Entendre l’empoderament com la recuperació del poder de les classes populars per a transformació de la societat. Un poder entès com a capacitat i no com a dominació.

 5. Afegint nous elements a la definició:
  Procés pel qual la persona o el grup social pren consciència de les pròpies capacitats, competències i oportunitats de transformació…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s